De hypotheekrente op een onderhandse lening voor een huis is ook aftrekbaar als de rente wordt bijgeschreven. Het verplichte kasrondje is vaak overbodig.

Veel huizenbezitters hebben geld geleend bij hun ouders of andere familieleden voor de aankoop van hun woning of om een verbouwing te financieren.

Als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden, kun je de betaalde rente net als bij een hypotheek van de bank gewoon aftrekken. Zo’n constructie is voor beide partijen voordelig: de lener hoeft niet te voldoen aan ingewikkelde eisen en de uitlener krijgt een hogere rente dan op zijn sparrekening.

Maar wat nu als je als lener de rente niet betaalt, maar als die wordt bijgeschreven, zodat de schuld toeneemt? Als de lener bijvoorbeeld in de financiële problemen komt wegens werkloosheid of andere tegenslag, is hij misschien niet langer in staat elke maand rente te betalen.

De meeste adviseurs, zoals notarissen, en ook de Consumentenbond, gaan ervan uit dat de rente ook echt moet worden betaald. Door de rente bij te schrijven, zou de Belastingdienst kunnen denken dat de rente is kwijtgescholden. In dat geval vervalt bij de lener het recht op renteaftrek.

Hoge Raad: ook bijgeschreven rente aftrekbaar

Maar volgens een recente uitspraak van de Hoge Raad hoeft de rente helemaal niet echt worden betaald, maar is ook een rente die wordt bijgeschreven onder voorwaarden aftrekbaar.

In de zaak waarover de Hoge Raad oordeelde, had een man van zijn ouders geld geleend voor zijn huis. In 2009 stopte hij met het betalen van rente vanwege financiële problemen.

De man kreeg elk jaar een schenking, die werd verrekend met de te betalen rente. Volgens de Hoge Raad is het bijschrijven van de rente en vervolgens verrekenen met de schenking, geen kwijtschelding.

De lener kreeg geen schenking in contanten, maar in de vorm van het niet hoeven betalen van rente. Het doet niet ter zake dat daarbij werd afgezien van het obligate 'kasrondje', waarbij eerst een schenking wordt overgemaakt, waarna dat geld weer wordt teruggeboekt om maar te laten zien dat de rente echt is betaald.

Dat er geen schenkingsakte is opgemaakt, maakt evenmin iets uit. Wat wel belangrijk is, is een goede administratie, waarin elk jaar wordt vastgelegd hoeveel rente verschuldigd is, hoeveel is bijgeschreven en hoe de bijgeschreven rente vervolgens is verrekend met de schenking.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl